Hírfal - KIGYE egyesület elérhető a Facebookon is.
Hírfal - KIGYE egyesület elérhető a Facebookon is. : Előterjesztés Gyömrő önkormányzatához.

Előterjesztés Gyömrő önkormányzatához.

  2011.01.01. 15:18

 2011. Január 3-án egyesületünk előterjesztést nyújt be Gyömrő önkormányzatának a 300 négyzetmétert meghaladó élelmiszer-áruházak parkolójában kötelező jelleggel legyenek szelektív hulladékgyűjtő konténerek címen.


 

Beadvány

 

Tárgy: Javaslat, hogy Gyömrő városában a 300 négyzetmétert meghaladó élelmiszer-áruházak parkolójában kötelező jelleggel legyenek szelektív hulladékgyűjtő konténerek

 

Évente egyre többen fordulnak meg városunk szupermarketeiben, már csak ezért is megkerülhetetlen számunkra a környezetvédelem témája. Éppen ezért egyre nagyobb szerepet kap a környezettudatosság és az a törekvés, hogy működésük minél kisebb mértékben terhelje a környezetet.

 

Ennek egyik összetevője, hogy az áruházláncok politikájában egyre nagyobb szerepet kapjon a környezettudatosság: egyrészt; mint szervezetek arra törekedjenek, hogy működésük minél kisebb mértékben terheljék a környezetet, másrészt; szeretnénk fogékonnyá tenni az áruházláncokat és a vásárlóikat is a környezettudatosabb életvitelre. S az ilyen irányú igényeknek ma már meg is kell felelniük. Éppen ezért javasoljuk, hogy Gyömrő városában a 300 négyzetmétert meghaladó élelmiszer-áruházak parkolójában kötelezően legyenek szelektív hulladékgyűjtő konténerek, ahová elkülönítve lehet lerakni a műanyag, az üveg- és a papírhulladékot.

Az áruházláncok térhódításával városunkban a gyártás minimálisra apadt, a piacok újrafelosztásában jóformán csak fogyasztók lettünk. Az elfogyasztott termékekbe beépített haszon, így pl. a csomagolóanyagok előállításának haszna is az áruházláncok zsebébe vándorol. Mi marad itt? Az elhasználódott termék és csomagolóanyag hulladéka, amit nagy költséggel itt kell a városnak, valamint lakósainak ártalmatlanítani.

A forgalmazó kötelezettségei

10. § (1) A termék vagy szolgáltatás forgalmazója (a továbbiakban együtt: forgalmazó) köteles gondoskodni azon termékek, illetőleg csomagolásuk, illetve azok hulladékának fogyasztóktól történő visszafogadásáról, szelektív gyűjtéséről és a gyártónak vagy az arra feljogosított hulladékkezelőnek történő átadásáról, amelyek forgalmazását (kereskedelmét, javítását, karbantartását) a 8. § (4) bekezdése szerinti megállapodás alapján végzi.

 

Véleményünk szerint a szelektív hulladékgyűjtéssel járó költségek nem a városé illetve fogyasztóé, akinek minden alkalommal meg kell fizetnie a betétet, csomagolást, s környezete (talaj-víz-levegő)  szennyeződését. Fizetünk egyszer a csomagolás előállításáért, majd ennek eltüntetéséért. A szelektív hulladékgyűjtés költségeit fizesse meg a forgalmazó.

Ezért kérjük a Tisztelt képviselőtestületet és a Tisztelt bizottságot, hogy városunkban hozzon rendeletet, kötelezze a 300 négyzetmétert meghaladó élelmiszer-áruházakat, hogy parkolójukban, legyenek szelektív hulladékgyűjtő konténerek, ahová elkülönítve lehet lerakni a műanyag, az üveg- és a papírhulladékot.

 

Gyömrő, 2011. Január 2.  

                      

 

K.I.GY.E

Környezet, Ifjúság és Gyermekvédelmi Egyesület

 

 

Nem szűnt meg a környezetszennyezés Gyömrőn Tovább…


A szennyvíziszaptól bűzlik Gyömrő, Üllő!Tovább…


Cross pálya épülhet Gyömrőn Tovább…


Bebizonyosodott, milyen környezeti károkat okozott a PEVDI Tovább…


Rákkeltő és mérgező anyagok elképesztő mennyiségben!Tovább…


Olyan a város amilyen a temetője?Tovább…


Az eltűnt kerekerdő nyomában!Tovább…


Alapvető fogyasztóvédelmi jogunk az Annahegyi utcában található hulladékudvar használata! Tovább…


Amit ma lebontottak, holnap már a mezőn van! Tovább…


Elvitték a konténert? Szeméthalmok az erdőben! Tovább…


Az Eperfasoron lerakott hulladék, talajt, vizet és levegöt szennyez Tovább…


Nicsak, ki beteg itt? Tovább…


Fojtogató bűz és füst Gyömrőn 2012. Szeptember 21-én pénteken Tovább…


Itt már mindent lehet?Önkormányzati cég szennyezi Gyömrő levegőjét? Tovább…


Gyömrőn lassan eltűnnek a régmúltat idéző épületek, emlékek!Tovább…


 


"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!